STOETERIJ DIEPENSTEYN

STOETERIJ DIEPENSTEYN

Ooit was het Brabants trekpaard het meest gegeerde trekpaard ter wereld. Stoeterij Diepensteyn wil dit paardenras in ere herstellen. Ze fokt het voskleurig Brabants trekpaard, dat tevens het levende logo is van het traditionele Brabantse PALM-bier. De vosse huidskleur en de witte manen van het paard verwijzen naar de amberkleur van het PALM-bier en zijn witte schuimkraag.

België’s grootste exportproduct

Van eind 1800 tot na de Eerste Wereldoorlog was het Brabants trekpaard België’s grootste exportproduct. Jaarlijks werden meer dan 35.000 paarden uitgevoerd naar alle delen van de wereld. Ze deden dienst als levende motor in de landbouw, het transport, de haven, de mijnbouw, enz. Stoeterij Diepensteyn wil nu een Belgisch trekpaard fokken naar het fenotype en de gebruikswaarde uit die glorietijd.

België’s grootste exportproduct
Consequente selectie

Consequente selectie

Stoeterij Diepensteyn brengt daarvoor tophengsten met een zuivere Belgische oorsprong uit het buitenland terug naar België om door kruising met Belgische merries versneld haar fokdoel te bereiken. Deze tophengsten staan ook ter beschikking van derden. Stoeterij Diepensteyn heeft een permanent paardenbestand van 20 tot 30 paarden. Ze selecteert consequent op beenzuiverheid, soepele lichaamsbouw, sterke rug, schuine schouder, opgerichte hals, werkwilligheid en uithoudingsvermogen.

Opgeleid voor de mensport

Geselecteerde volwassen paarden worden opgeleid en getraind voor de mensport. Met de trekparade Damme-Oostduinkerke in 1993, Brussel-Amsterdam in 1996 en de oprichting van de mencompetitie ‘PALM Challenge Cup’ (nu Power Horse Competition) heeft Diepensteyn meer dan een kwarteeuw bijgedragen tot de nieuwe toekomst van het ras als de ideale recreatieve en sportieve menpartner. Onder haar impuls erkenden de Vlaamse Liga van de Paardensport en de F.E.I. het Belgisch trekpaard als “sportpaard”. Dit gaf het meteen toegang tot alle officiële menwedstrijden in zijn categorie.

Opgeleid voor de mensport

Meer weten over stoeterij Diepensteyn?

Ga naar de website